Passerer trolig 20 millioner i overskudd
Skrevet av
Heidi B. Nilsen
Publisert:
14/12/2018
Odd Terje Døvik, administrerende direktør for Returkraft, foran forbrenningsanlegg på Dalane i Kristiansand. FOTO: Tormod Flem Vegge
Fædrelandsvennen omtaler Returkrafts overskudd for 2018. Vi gjengir innholdet her:

Av: Tormod Flem Vegge

Returkraft passerer trolig 20 millioner i overskudd.

Forbrenningsanlegget på Langemyr på Dalane i Kristiansand går mot sitt beste år siden oppstarten i 2010.

KRISTIANSAND: – Vi passerer trolig 20 millioner kroner i overskudd for næringsdelen av virksomheten vår i år, forteller Odd Terje Døvik, administrerende direktør for Returkraft.

130.000 tonn med avfall

Anlegget forbrenner i snitt rundt 130.000 tonn restavfall i året. I 2018 blir tallet trolig 135.000 tonn. Årsaken til økningen er at det i år går mot ny rekord når det gjelder driftstid for anlegget. Jo høyere driftstid, jo mer avfall forbrennes og jo mer penger havner i potten.

– Om alt går etter planen, vil vi passere 8500 driftstimer – av 8760 mulige. Vår gamle rekord fra 2015 var på 8319 timer. Da var vi allerede på Europa-toppen for driftstid for forbrenningsanlegg. I år er det ingen som slår oss, sier Døvik stolt.

Forbrenningsanlegget produserer energi tilsvarende årsbehovet til 20.000 eneboliger, i form av strøm og fjernvarme. Strømmen formidles ut i det nasjonale strømnettet, mens fjernvarmen pumpes ut til i byen i godt isolerte rør.

Døvik sier at Returkraft næringsdel må forholde seg til at det er billigere å brenne avfall i Sverige enn i Norge, og at situasjonen medfører at det ikke er mulig er å tjene penger kun på mottak av ordinært restavfall fra industri og næringsliv.

– For å bøte på dette, har vi vridd fokuset vårt over på farlig avfall og spesialavfall. Dette får vi bedre betalt for. Denne satsingen har vi lyktes med, og nå ser vi effekten, forklarer han.

Odd Terje Døvik kikker inn i forbrenningsovnen til Returkraft, der avfall til befolkningen på Sørlandet er i full fyr. Foto:Tormod Flem Vegge

Husholdningsdel i null

Returkrafts omsetning i år nærmer seg 200 millioner kroner, ifølge Døvik.

– 60 prosent av omsetningen, som omfatter behandling av husholdningsavfall, skal vi ikke tjene penger på. Behandlingen av dette skjer til selvkost. Det er utnyttelsen av de resterende 40 prosentene som skaper overskudd i regnskapet, forteller han.

– Før gikk avfallet på fyllingen uten å gjøre nytte for seg. Men nå utnytter vi energien i det, samtidig som vi tar farlige stoffer ut av kretsløpet. Kun asken deponeres, og den er ikke farlig, understreker Døvik.

Returkrafts forbrenningsanlegg på Langemyr i Kristiansand startet opp i juli 2010, etter ti års planlegging og en total kostnad på 1,5 milliarder kroner.