Snarveier:
Om Returkraft

Åpning av nytt mottaksanlegg farlig avfall

Skrevet av:
Eirik Vigsnes, Fundament
Publisert:
18.9.2018
Det lå litt høytidelighet i lufta da driftssjef Tore Jan Hodnemyr (t.v.) og adm. dir. Odd Terje Døvik besørget snorklipping foran den nye innkjøringsrampa til sorteringsanlegget for farlig avfall. (Foto: Kjell Inge Søreide)

Media var godt representert da Returkraft åpnet sitt nye mottaksanlegg for farlig avfall mandag 17. september.

Både NRK Sørlandet og Fædrelandsvennen fikk med seg begivenheten, som ble markert med snorklipping, kaker og gratulasjoner. Den første avfallsbilen som rullet opp bakken foran den nye innkjøringsrampen kl.11.00, ble stoppet og sjåfør Tor Arne Støa fra RTA fikk kake og blomster inn gjennom vinduet.

Så "klippet" driftssjef Tore Jan Hodnemyr den røde snora, ved hjelp av litt åpen ild og assistert av adm.dir. Odd Terje Døvik. Deretter rullet det første vogntoget inn i tømmehallen. Her er et større areal frigjort for klassifisering og håndtering av farlig avfall.

Media fikk også en kort innføring i hvordan farlig avfall vil bli håndtert før det havner i forbrenningsovnen. Et parti avfall var klargjort for forbrenning og ble tømt i den gigantiske avfallsbunkeren.

Viktig avfall

Returkraft har konsesjon for å håndtere inntil 30.000 tonn farlig avfall i året. I fjor mottok Returkraft 17.000 tonn farlig avfall til forbrenning. Det kommer fra mange steder i landet, blant annet fra oljeindustrien i Rogaland. Tidligere har dette avfallet blitt etterbehandlet av Avfall Sørs mottaksanlegg på Støleheia før det har blitt sendt til forbrenning på Returkraft. 

– Farlig avfall og annet spesialavfall vokser i volum. Vi ønsker å bygge kompetanse på klassifisering og håndtering av dette avfallet. Disse spesialfraksjonene er en viktig del av inntektsgrunnlaget til Returkraft, sier adm.dir. Odd Terje Døvik.

Returkraft har så langt investert rundt fire millioner kroner i det nye anlegget.

Se Fædrelandsvennens artikkel om åpningen her, og NRK Sørlandets reportasje her.

Person står ved en rød snor som nylig er klippet mens liten folkemengde ser på. Foto.
Det er laget ny innkjøringsrampe for lastebiler med farligavfall. Samlet investering for det nye mottaksanlegget kommer på rundt åtte millioner kroner. Driftssjef Tore Jan Hodnemyr sto for "klipping" av snora ved hjelp av flammer.

 

Person poserer for fotograf gjennom åpent bilvindu. Foto
Tor Arne Støa fra RTA var den første lastebilsjåføren som dukket opp under åpningen. Han fikk blomster og kake før han kjørte inn i tømmehallen.

 

 

Person i arbeidsklær intervjues og filmes inne i en arbeidshall. Foto.
Både NRK og Fædrelandsvennen var på plass for å få med seg åpningen.

.

 

Gravemaskin i arbeid filmes inne i en arbeidshall mens en liten gruppe mennesker ser på. Foto.
Det er laget ny innkjøringsrampe for lastebiler med farligavfall.  Samlet investering for det nye mottaksanlegget kommer på rundt åtte millioner kroner.

 

Gravemaskin i en arbeidshall løfter en liten tank mot en åpen luke. Foto.
Et parti farlig avfall lempes ned i bunkeren med en gravemaskin. Om ikke lenge kommer det på plass en kvern som skal male opp avfallet før det går videre til bunkeren.

Tekst: Eirik Vigsnes, Fundament

Foto: Kjell Inge Søreide, Fundament