Snarveier:
Om Returkraft

Endelig i gang igjen på Returkraft

Skrevet av:
Eirik Vigsnes
Publisert:
14.12.2021
– Det er godt å være tilbake på Returkraft igjen, sier sjåfør Tor Arne Støa i RTA. Han ble møtt med boller, brus og varme velkomstord fra adm. dir. Odd Terje Døvik da han dukket opp ved bommen grytidlig mandag morgen, fullastet med næringsavfall.

Seks måneder etter eksplosjonen, var sjåfør Tor Arne Støa fra RTA tilbake på Returkraft, fullastet med avfall.

– Velkommen tilbake. Hyggelig å se deg igjen, sa adm. dir. Odd Terje Døvik da han stoppet Tor Arne. Han satt bak rattet i den første lastebilen som dukket opp foran porten grytidlig mandag morgen 10. desember, nær et halvt år etter eksplosjonen som rystet anlegget.

Velkomsten markerte gjenåpningen av forbrenningsanlegget, som har vært stengt siden hendelsen 24 juni. Det vanket boller, brus og godord til sjåførene denne dagen.

To ansatte i hjelm og arbeidsjakke foran et bord med boller og brus. Foto.
Mercell Bubii og Marit Løvland var med i velkomstkomiteen under gjenåpningen av Returkraft mandag 13. desember.

Tor Arne Støa, som kjører for RTA, hadde akkurat levert sitt avfalls-lass den fatale torsdagen.  Bare tilfeldigheter gjorde at det ikke var hans bil som stod i tømmehallen da det smalt. Han sier det er en god opplevelse å være tilbake.

Lastebil tømmer et lass avfall fra krokkasse ned i tømmeluke i bunker. Foto.
Her går 24 tonn friskt næringsavfall ned i bunkeren. Der blir det blandet opp med gammelt avfall før det etter hvert havner i ovnen.

– Det blir fint å komme i gang med leveringer igjen. Jeg kjører gjerne to lass per dag fra Risør og Tvedestrand-regionen til Returkraft og kjenner godt mange av de som jobber her. Trivelig gjeng.

Forsiktig start

Odd Terje er ikke mindre glad for at hjulene nå er i gang igjen, om enn i forsiktige former. Mens det tidligere var døgnåpent anlegg, er det inntil videre kun mottak av avfall mellom 7.00 og 19.00 hverdager. I bunkeren mangler det fremdeles ei kran, og bommene foran tømmelukene er erstattet av Securitas-vakter som passer på.  

– Dette er godt for hele organisasjonen. Medarbeiderne har gjort en formidabel jobb med å sette anlegget i stand igjen, og jeg tror alle har sett fram til denne dagen, sier Odd Terje.

Ryddejobb

I avfallsbunkeren er det gjort en stor ryddejobb gjennom hele helga. Flere tusen tonn gammelt avfall er flyttet til side for å gi plass til nytt avfall. Hensikten er å mikse gammelt og nytt avfall for å sikre brennkvaliteten.

– Men dette er noe våre operatører er flinke til, sier han. Og er ikke i tvil om at de vil få det til.

Kontrollromsoperatør sitter i kranstol foran stort vindu og holder i en joystick. Foto.
Operatør Beatrice Lundell jobber iherdig med å blande nytt og gammelt avfall.

Lettelse

I kontorene på Returkraft er stemningen stigende.

– Det har vært trist å ikke ha fyr i ovnen. Men vi har brukt tiden godt og sørget for at vi nå står med et oppgradert og modernisert forbrenningsanlegg. Nå kan vi endelig begynne å se framover, sier han.

Inne hos Bent Jahnsen er det også godt humør å spore.

To ansatte sitter ved hver sin kontorplass inne i et kontor og ser mot fotograf. Foto.
– Nå er godfølelsen tilbake, sier Bent Jahnsen (ansvarlig for styringssystemer og instrumentering) og Kristoffer Hagevik, som driver med automasjon.

– Det har vært mange tunge tak etter eksplosjonen i sommer. Nå er en tung bør i ferd med å bli løftet av skuldrene våre. Vi er i gang igjen, og det er godt, sier Bent.