Snarveier:
Om Returkraft

Hjelp til med juleopprydningen

Skrevet av:
Publisert:
25.12.2018
- Vi håper at husstandene tar kildesorteringen hjemme i stua etter at gavene er pakket opp, sier Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør og kommunikasjonsrådgiver Heidi B. Nilsen i Returkraft. (Foto: Kjell Inge Søreide, Fundament)

Avfall Sør forsterker bemanningen for å ta i mot store mengder emballasje etter julehøytiden, men ber publikum om hjelp.

Det blir ekstrabemanning på gjenvinningsstasjonene både torsdag, fredag og lørdag etter jul. Likevel kan det bli trangt om plassen når storinnrykket kommer.

- Vi oppfordrer sørlendingene til å ta sorteringsjobben på julaften etter at pakkene er pakket opp. Lag din egen miljøstasjon og kildesortér, sier Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig hos Avfall Sør.

50 meter julepapir

Julehøytiden genererer enorme mengder julepapir og emballasje. Hver husstand på Sørlandet kaster rundt 50 lengdemeter med julepapir. I tillegg kommer store mengder plastemballasje fra gavene under juletreet. Riktig sortering i husstanden forenkler jobben for Avfall Sør og Returkraft, som skal gjenvinne avfallet.

- Husk at julepapir er restavfall som skal i grå dunk. Glanset gavepapir inneholder nesten ingen papirfibre, men består av fargestoffer og leire som gjør det uegnet til gjenvinning. Det gjør best nytte for seg i forbrenningsanlegget til Returkraft, sier Pedersen.

Julepapir som havner i grønn dunk, gir redusert kvalitet på papirmassen som går til gjenvinning. Det kan føre til at Avfall Sør får mindre betalt for innsamlet papir.

Illustrasjonsbilde av en presang innpakket i gråpapir, rødt pakkebånd og hyssing. Foto.
- Alle gavene jeg skal gi til jul er innpakket i gråpapir. Da vet jeg at papiret kan gjenvinnes. Gaven kan pyntes med rødt bånd eller klistermerker for å gjøre dem litt mer fargerike. Det går også an å pakke gaven inn i avis eller tegneserieblader, sier Nilsen. (Foto: Kjell Inge Søreide, Fundament)

Gaver i grått papir

Heidi B. Nilsen, kommunikasjonsrådgiver i Returkraft, tar gjerne imot julepapiret sammen med restavfallet. Hun fraråder sørlendingene å brenne julepapiret selv hjemme.

- Julepapir har lav brennverdi og avgir mye sot og røyk som i verste fall kan resultere i pipebrann. På Returkraft har vi renseanlegg og kan forbrenne julepapiret på en mer miljøvennlig måte. I tillegg gjenvinner vi energien i form av strøm og fjernvarme, sier hun.

Nilsen sier at det aller beste er å kutte glanset julepapir og heller gå for gråpapir.

- Alle gavene jeg skal gi til jul er innpakket i gråpapir. Da vet jeg at papiret kan gjenvinnes. Gaven kan pyntes med rødt bånd eller klistermerker for å gjøre dem litt mer fargerike. Det går også an å pakke gaven inn i avis eller tegneserieblader, sier Nilsen.