Snarveier:
Om Returkraft

Kunst mot marin forsøpling

Skrevet av:
Heidi B Nilsen
Publisert:
18.4.2018

Slik ser det ut når elever på Kvadraturen skolesenter skaper marin kunst av plastavfall i prosesshallen på Returkraft.

 ­– Vi vil gjøre folk oppmerksomme på hvor truet havet vårt er av forsøpling, sier André Heggland (16) fra Kristiansand. 

Sammen med klassekameratene i VG1 Ingeniørveien og gatekunstneren Sedin Zunic har André laget en 15 meter høy kunstinstallasjon som nå pryder veggen i prosesshallen i gjenvinningsanlegget Returkraft på Langemyr. På en bakgrunn av smeltende isfjell og blått hav henger hvaler, maneter og andre sjødyr ned fra taket. Alle er laget av plastavfall.


­ 

Liten gruppe skoleelever og voksne poserer foran kunstverk på vegg i industrielle omgivelser. Foto.
– Havet er ikke er søppelbøtte, sier elevene (f.v.) Tuva Hallandvik (16), Gunnar Gunvaldsen (17), André Heggland (16) og Markus Hauge (16) fra Kvadraturen Skolesenter. Bak: Heidi Bjørkehaugen Nilsen i Returkraft og gatekunstner Sedin Zunic fra SeaInvaders. (Foto: Kjell Inge Søreide, Mediepartner).

– Hvalen har vi bygd opp med pvc-rør og tomme plastkanner. Øyene er laget med to CD-plater, og finnene består av tomme DVD-cover. Vi brukte tape og ståltråd for å binde det sammen, sier Tuva Hallandvik. 

Kunstinstallasjonen som høytidelig ble avduket denne uken, skal pryde prosesshallen, til inspirasjon for ansatte og de rundt 3000 menneskene som årlig besøker gjenvinningsanlegget. Miljøprosjektet ”Kunst mot marin forsøpling” er et samarbeid mellom skolen, Kristiansand kommune, Lektor2 (mer informasjon om Lektor 2 finner du på lektor2.no) og Returkraft. 

Elevene kom med et klart budskap under avdukingen. De viste til at det hvert minutt dumpes 15 tonn plastavfall i havet i verden. Halvparten av all plastemballasje som produseres, brukes bare én gang før det kastes.

– Havet er ikke en søppelkasse. Det er en livsviktig kilde til mat og oksygen, som vi trenger for å leve. Vi må ikke forgifte det med plastavfall som ikke brytes ned, men sprer seg i matkjeden, forteller Gunnar Gunvaldsen.

Gatekunstner Sedin Zunic synes det har vært inspirerende å jobbe med så engasjerte elever. 

– De har bidratt til et kunstverk som skal få oss alle til å tenke gjennom vårt eget forbruk og hvordan vi oppfører oss mot naturen, sier Zunic. 

Lærer og initiativtaker, Edita Zunic, sier skoleelevene har lovet å omsette ord i handling. Som et ledd i prosjektet skal elevene om kort tid ut i skjærgården og samle inn plastavfall fra strandsonen.