Den Store Telysjakten
Skrevet av
BW
Publisert:
23/11/2011
Telysjakten

Hva kan vi gjøre for ta vare på jordens ressurser? Jo, bli med på telysjakt! Telysjakten er en konkurranse for elever i første- til fjerdeklasse i grunnskolen. Reglene er enkle. Den klassen som samler inn flest utbrente telyskopper per elev og leverer dem til gjenvinning, vinner! Telysjakten arrangeres av IKEA og WWF i samarbeid med Grønt Punkt, Syklus og Hydro.

Hva er så hensikten med konkurransen?

Telyskopper er laget i aluminium, et metal som er energikrevende å produsere, men som kan gjenvinnes svært effektivt. I Norge forbruker vi ca 240 millioner kilo per år. Å gjenvinne aluminium krever bare 5 prosent av den energien som forbrukes ved nyproduksjon. Gjennom gjenvinning sparer vi med andre ord 95 prosent av denne energien. Konkurransen kan fungere som en døråpner til større bevissthet omkring spørsmål som miljø og gjenvinning. Returkraft synes dette er et viktig tiltak og derfor oppfordrer vi besøkende hos oss å bli med på konkurransen.

Hva kan Returkraft vinne på at folk kildesorterer telysholdere?

Vår oppgave er å gjenvinne energien i restavfallet. Vi kan ikke utnytte energien i aluminiumet som er et meget mykt metall. Det som skjer når aluminium blir kastet i restavfallet, er at det blir kastet inn ovnen vår. Temperaturen i ovnen er mellom 850 og 1200 grader. Aluminiumet smelter og tetter igjen lufttilførselen som er nødvendig for å få det til å brenne godt. Det legger seg også i sprekkene på rista som avfallet brenner på. 

Så derfor er det viktig at det ikke bare er småskolen som samler telysholdere, men at vi alle blir flinkere til å kildesortere. 

Vi ønsker alle lykke til!

Stikkord: aluminiumgjenvinningkonkurransemiljøreturkraftskolenskoletelys