Snarveier:
Om Returkraft

Gir ikke en krone tilbake

Skrevet av:
OTD
Publisert:
11.5.2010

Nyheten om at Regjeringen fjerner forbrenningsskatten fra 1.oktober kan vinkles på mange måter. Fædrelandsvennen velger å framstille det som om myndighetene har sendt oss 13 millioner, men at vi ikke vil gi dem tilbake til innbyggerne

Begge deler er like feil. 

Ta det siste først: Returkraft skal drives etter selvkost-prinsippet. Det vil si at vår drift skal gå pluss/minus null. Siden anlegget primært er bygget for å løse kommunenes lovpålagte plikt til å samle inn husholdningsavfall, er det den kommunale renovasjonsavgiften som blir vår "salderingspost". Kommunene kan kreve inn så mye renovasjonsavgift som det faktisk koster å behandle avfallet, verken mer eller mindre. Kostnaden ved å levere avfall til forbrenning er riktignok bare en av mange utgifter kommunene må dekke inn gjennom renovasjonsavgiften (de har f eks også utgifter forbundet med selve innsamlingen), men på et eller annet punkt vil det være en forbindelse mellom behandlingskostnaden på Langemyr og den enkelte husholdnings renovasjonsavgift. Men; siden Returkraft skal drives til selvkost kan vi ikke ta oss bedre betalt enn det faktisk koster. Dersom vi tar for mye betalt, og ender opp med et overskudd, skal dette i utgangspunktet betales tilbake til innbyggerene. Og motsatt; dersom vi går med underskudd må vi hente inn mer penger fra innbyggerne. Nå slipper vi heldigvis å gjøre denne øvelsen daglig. Selvkostreglene legger opp til at dette regnestykket sees over en 3-5 års periode. Folkelig sagt vil det si at driften skal gå pluss/minus null på det jevne. Et år kan vi være litt opp, neste år kan vi være litt ned, men over tid skal vi ligge rundt null. 

Fævennens påstand om at vi ikke vil gi tilbake en krone er dermed i beste fall misvisende: Vi både må og skal betale tilbake til innbyggerne dersom vi over tid har tatt oss for godt betalt. 

Det er imidlertid ikke riktig at myndighetene gjennom dette vedtaket har gitt oss 13 millioner. Det er Fævennens feil nr 2. Derimot har myndighetene bestemt at de ikke skal kreve inn disse pengene. Rent konkret betyr det at Returkraft fra og med 1.oktober i år ikke behøver å betale i overkant av en million pr måned i avgift til staten. Inneværende år rekker vi å betale 2-3 millioner før avgiften fjernes, og det har vi tatt høyde for. Vi har faktisk budsjettert med å betale avgift for hele året, og sparer dermed 2-3 millioner på at vi slipper å gjøre det i siste kvartal. Hvorvidt det betyr at vi vil gå med 2-3 millioner i overskudd i 2010 er for tidlig å si. Hvis budsjettet vårt slår til 100% vil vi sitte igjen med 2-3 millioner ekstra, men dette første driftsåret kan vi nok ikke regne med at budsjettet treffer så godt. Til det er det for mange usikkerhetsmomenter. Uansett er ikke 2-3 millioner så mye å dele ut til husholdningene på Agder. Det utgjør ca 25 kroner pr husholdning, og såpass slingringsmonn har vi innenfor selvkosttenkningen. Vi ville ikke sendt ut ekstraregning på 25 kroner heller, bare så det er sagt. 

Hva da med disse 13 millionene? Det er jo mer enn de 2-3 vi regner med å spare i 2010. Ja, det er korrekt. Årseffekten av avgiftsbortfallet er på cirka 13 millioner. Men dette er ikke penger som Sigbjørn Johnsen sender oss i januar. Det er derimot penger som Returkraft slipper å kreve inn fra innbyggerne. Dersom avgiften hadde blitt opprettholdt måtte vi sannsynligvis øket vårt behandlingsgebyr de neste årene, og dette ville til sist innbyggerene på Agder merket i form av et øket renovasjonsgebyr. Nå slipper vi det, og derfor er dagens avgiftsnyhet en god nyhet.