Snarveier:
Om Returkraft

Grenseløst samarbeid i rute

Skrevet av:
OTD
Publisert:
21.2.2010

På tvers av fylkesgrensen har Arendal og Kristiansand kommune gått i spissen for å etablere Returkraft AS, og plassere energigjenvinningsanlegget på Langemyr i Kristiansand. Tirsdag 16. februar var formannskapspolitikerne fra de to byene samlet til et orienteringsmøte hos Returkraft. 

Administrerende direktør i Returkraft AS, Odd Terje Døvik, fortalte at det nye anlegget er dimensjonert for å håndtere alt husholdningsavfall og mesteparten av næringsavfallet i hele Agder. Flesteparten av kommunene i Aust- og Vest-Agder har nå inngått avtaler om levering av avfall til Returkraft.

Grenseløst samarbeid i rute
Ordførerne Torill Rollstad Larsen (Arendal) og
Per Sigurd Sørensen (Kristiansand)
Grenseløst samarbeid i rute
Odd Terje Døvik forklarer politikerne hvordan anlegget virker.
Grenseløst samarbeid i rute
Omvinsning i anlegget med Døvik.
Grenseløst samarbeid i rute
Varairdfører i Arendal, Tormod Vågsnes

Alternativet til å levere på Langemyr er å kjøre trailere med søppel til Sverige, men vi ville klare det på egen kjøl, sa en fornøyd Tormod Vågsnes (Krf), varaordfører i Arendal kommune og en av pådriverne bak energigjenvinningsanlegget. Politikerne ville vite hvor stor budsjettsprekken under byggefasen ville bli, men prosjektleder Knut Skjæveland kunne melde at budsjettet er overholdt med god margin og at 10 millioner kroner fremdeles står ubrukt. Returkraft er i rute. 19. april 2010 fyrer vi for første gang opp forbrenningsovnen med avfall, sa Døvik. Da Dag Vige (Venstre) spurte hva politikerne kan bidra med for at Returkraft AS skal nå sine målsettinger om gjenvinning av søppel til elektrisk kraft og fjernvarme, kom svaret kontant: Politikerne må sette krav til utbyggere og konsesjonshaver om å legge rør i bakken som kan distribuere fjernvarme, sa Døvik. 

Med ordførerne Per Sigurd Sørensen fra Kristiansand og Torill Rollstad Larsen fra Arendal i spissen fikk politikerne til slutt en omvisning på energigjenvinningsanlegget.