Snarveier:
Om Returkraft

Lukt

Skrevet av:
OTD
Publisert:
25.7.2010

Litt avhengig av vindretningen har man i sommer kunnet kjenne søppellukt fra anlegget på Langemyr. Det har folk som ferdes langs Setesdalsveien merket, og det har vi merket som har vårt daglige virke på Returkraft. Fædrelandsvennen har også fått det meg seg, selv om "nyheten" stod å lese på våre hjemmesider allerede tidlig i mai. På det tidspunktet, 6.mai, hadde vi enda ikke fått fyr i ovnen, og både prosjektledelsen og driftspersonellet regnet med at problemet raskt ville løse seg etter at anlegget var igangkjørt.

Så har ikke skjedd, og det er vi de første til å beklage.

Det skal nemlig ikke lukte fra et moderne forbrenningsanlegg. Et moderne forbrenningsanlegg er konstruert slik at en betydelig del av forbrenningslufta hentes fra avfallsbunkeren, som dermed får et svakt undertrykk. Dette hindrer forurenset luft fra å trenge ut og skape utrivelige forhold for omgivelsene. Hos Returkraft er det den såkalte "sekundærlufta" som hentes fra bunkeren, men selv om ovnen spiser 33 000 kubikkmeter luft i timen viser det seg at dette ikke er nok til å skape det undertrykket vi er ute etter. Vi har derfor iverksatt ulike tiltak for å bøte på dette, samtidig som vi utreder hvorvidt det er mulig å hente enda mer luft fra bunkeren. I tillegg til sekundærlufta forbruker ovnen nesten 70 000 kubikkmeter primærluft i timen, og våre konsulenter utreder nå om noe av (eller alt) dette også skal hentes fra bunkeren, eventuelt om skundær-og primærluft skal bytte inntakssted. Mens vi venter på resultatene fra dette arbeidet har vi fokus på to områder: Det ene er å holde dører og porter lukket, slik at den forurensede lufta ikke slipper ut. Det andre er å prioritere arbeidet med å senke søppelnivået i bunkeren, og da særlig i forhold til det avfallet som har ligget der lengst. Som vi meldte i mai fikk vi nemlig en uheldig utsettelse av selve oppstarten, og dette har ført til at noe av avfallet i bunkeren simpelthen har ligget for lenge. Og da lukter det ekstra mye.

Fram til 22.juli forbrukte vi mellom 16 og 20 tonn brensel i timen, og dette bidrog til å redusere avfallsmengden i bunkeren betydelig. Så fikk vi imidlertid en driftsstans (les mer om den under “Nyheter”), og dermed står vi igjen overfor en situasjon med søppel som blir liggende. Det har ført til at vi har igangsatt et tredje tiltak for å komme potensielle luktproblemer il livs, nemlig å installere et eget avsug med tilhørende filter. Hvis dette virker vurderer vi å gjøre løsningen permanent, ettersom vi også i framtiden vil ha behov for å stanse i kortere perioder.

La meg for ordens skyld understreke at anlegget fortsatt er i prøvedrift. Returkraft har ikke overtatt verken anlegget eller driftsansvaret. Med de forsinkelser vi nå har hatt vil overtagelse først finne sted mot slutten av året. Det betyr ikke at vi ikke bryr oss om hva som foregår, for det gjør vi. Våre folk er tilstede døgnet rundt, dels for å lære, dels for å følge med. For selv om anlegget er i prøvedrift har vi en utslippstillatelse som skal følges, og et naboansvar som skal ivaretas. Derfor er det et problem at det lukter på utsiden, men det er et problem vi er like opptatt av å løse som de som har ringt oss er. For det skal som sagt ikke lukte fra et moderne forbrenningsanlegg.