Mat, mat, mat
Skrevet av
BW
Publisert:
23/1/2012

Ja, vi har rikelig med mat i Norge og det skal vi være takknemlig for. Vi tar det som en selvfølge og den dagen det er tomt i hylla for smør, så blir det ramaskrik. Vi kunne lese om nordmenns desperate jakt etter smør til julebaksten og flere av oss lærte oss å ikke sløse det bort på unødvendige ting. Jeg har ikke tenkt å moralisere rundt vårt matforbruk, men pirke litt i min egen og kanskje andres bevissthet. 

Hos oss brenner vi restavfall som ikke kan gjenvinnes på andre måter. Det er ihvertfall det vi ønsker! Når jeg skriver det slik, så er det fordi vi ikke går i gjennom søpla folk kaster i restavfallet og sorterer ut det som kunne blitt til jord, fleecegenser, kopp, papir, glass, leverposteiboks o.l. Vi vet utifra det vi kan se i bunkeren vår at innbyggerne på Agder kunne vært bedre på noe, men det skal sies at mange er veldig flinke til å kildesortere. 

Mat, mat og mat 

I forrige uke var jeg på grunnkurs i avfallshåndtering. Jeg lærte masse nyttig om materialgjenvinning og noe av det vil nok komme til syne i denne bloggen framover. Det viser seg at her på Sørlandet, kaster vi fra 22-40% matavfall i restavfallet. Tallet er avhengig av kommune, type bebyggelse og type henteordning. Det viser seg at nordmenn kaster 300 000 tonn matavfall som kunne blitt brukt. Det er mye. Jeg kan nok kjenne meg igjen i at det går mye mat i søpla, selv om jeg prøver å kaste det i brun dunk (gir litt bedre samvittighet). På avfallskurset i forrige uke ble vi tipset om nettstedet Matvett.no. Nettstedet har til hensikt å forebygge matsvinn. Du få gode tips om hvordan du kan ta vare på maten og lage spennende retter fra restene i går. "Pizza med egg og røkelaks"? Ikke det første jeg hadde tenkt på, men kanskje verdt et forsøk? 

Til slutt i dette innlegget, har jeg lyst til å vise dere en film. Det er selvsagt en film om mat som loop har laget. Den er inspirerende og verdt de 13 minuttene det tar å se den.

 

Hilsen Birgitte i Skolestua på Returkraft