Snarveier:
Om Returkraft

Mindre fossil innstilling

Skrevet av:
OTD
Publisert:
4.3.2011

Norge får i dag ny olje- og energiminister.

Foto: Frederick Kihle/Senterpartiet (Wikipedia)

Terje Riis-Johansen går av, og erstattes av Ola Borten Moe. Det er et statsrådskifte som i følge Afttenposten får både Bellona og FrP til å juble. Leder av førstnevnte, Frederic Hauge, sparer ikke på kruttet når han skal karakterisere Riis-Johansens innsats: 

– Terje Riis-Johansen har vært en særdeles tafatt olje- og  energiminister. Han har vært som en geléklump i hendene på Statoil og  har ikke hatt evnen til å bidra til en helhetlig energipolitikk, sier  Hauge, og legger til:  – Vi håper på å bli møtt med en mindre fossil innstilling av Borten Moe. 

Vi skal verken uttale oss om den rød-grønne regjeringens innsats i sin alminnelighet, eller Terje Riis-Johansens resultater i sin særdeleshet. Men Frederic Hauges ironisering over den avtroppende ministerens "fossile innstilling" har jeg lyst til å si noe om. For det finnes i alle fall ett glimrende eksempel på at den regjering Riis-Johansen har vært medlem av ikke har vært "forsteinet" i sin innstilling, og det heter "sluttbehandlingsavgift på avfall".  Inntil 1.oktober i fjor måtte norske forbrenningsanlegg betale en avgift til staten på cirka 100 kroner pr forbrent tonn. For Returkrafts del ville det betydd en ekstrakostnad på 13-14 millioner kroner pr år. Det var en avgift som hadde liten eller ingen miljømessig betydning, og som heller ikke stimulerte til videre utbygging av avfallsbasert, fornybar energi. 

Dette var argumenter som regjeringen lyttet til, og i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i fjor sommer gjorde den noe som veldig få norske regjeringer gjør: De fjernet en avgift! Og erstattet den ikke med en ny! (det er jo ellers en vanlig taktikk...). Det var en håndsrekning til miljøet, og til norske forbrenningsanlegg som så for seg en enda mer presset konkurransesituasjon vis-a-vis Sverige (hvor avgiften også forsvant 1.oktober). 

Det er ikke oss gitt å vite hvor stort Terje Riis-Johansens bidrag var i denne saken. Det er heller ikke vår oppgave å forsvare den rød-grønne regjeringens miljø- og energipolitikk. Men rett skal være rett: Fjerningen av forbrenningsskatten var et framsynt, offensivt og "ikke-fossilt" vedtak, og det skal både olje- og energiministeren og de øvrige statsrådene ha takk for. 

Og så ønsker vi Riis-Johansen god glid i helga!