Snarveier:
Om Returkraft

Vellykket branntest på Langemyr

Skrevet av:
OTD
Publisert:
11.3.2010

I dag brant det på Langemyr. Det brant riktignok ikke inne i selve ovnen, hvor vi i framtida skal brenne ca 120 000 tonn restavfall i året. Derimot brant det i avfallsbunkeren. Der skal det normalt ikke brenne. All erfaring viser imidlertid at dette likevel kan skje. Det skyldes i så fall at avfallet selvantenner, f eks på grunn av varmgang i organisk materiale. For å håndtere slike branntilløp er Returkraft-anlegget utstyrt med varmesøkende kamera som raskt skal oppdage en eventuell brann, samt kraftige vannkanoner som hurtig skal slokke brannen. 

I tillegg styres ventilasjonslukene automatisk, slik at røyken skal gå rette veien, og ikke ut i tømmehallen, der det kan oppholde seg biler og folk. 

Dagens test var svært vellykket. Kameraene oppdaget brannen slik de skulle, og ventilasjonen sørget for at det var nesten røykfritt i tømmehallen. Vannkanonene fungerte derimot ikke godt nok. Trykket var for lavt, og vannstrålene traff ikke slik de skulle. Dette var en nyttig oppdagelse, og prosjektledelsen vil nå sette seg ned sammen med leverandøren og legge en plan for hvordan disse forholdene kan rettes på innen alvoret starter om en måneds tid. 

Se video fra testen på fvn.no