Snarveier:
Om Returkraft

Om lokale søppelløsninger

Skrevet av:
OTD
Publisert:
30.8.2010

Vidar Kleppe har avlagt Returkraft AS en ny visitt, denne gang i Farsunds Avis. Anledningen er at det lokale renovasjonsselskapet (RFL) har valgt å kjøre sitt avfall til Sverige mens de venter på at den nye linjen ved forbrenningsanlegget på Forus skal stå ferdig. 

Kleppe har mye på hjertet, men det er dessverre ikke helt enkelt å få tak i hva han egentlig mener. På den ene siden roser han RFL for at de har valgt å være med på å danne sitt eget selskap; på den annen side kritiserer han de øvrige kommunene på Agder for at de har valgt å satse på Returkraft i Kristiansand. 

Det blir med respekt å melde litt for dumt. Både Returkraft i Kristiansand og Forus II ved Stavanger handler nemlig om kommunale renovasjonsselskaper som har gått sammen om å bygge energigjenvinningsanlegg for avfall. Den eneste forskjellen er at RFL (sammen med IRS i Flekkefjord/Sirdal/Kvinesdal/Moi) har valgt å samarbeide vestover,  mot Stavanger, mens de øvrige selskapene i Aust- og Vest-Agder har valgt å samarbeide mot Kristiansand. Felles for alle er at de satser på lokale/regionale løsninger, framfor å basere seg på eksport til Sverige. 

At RFL i en periode skal kjøre sitt avfall til Sverige er forståelig. Pr i dag er prisene lavere der enn de Returkraft kan tilby. Det henger først og fremst sammen med finanskrisen, som har ført til reduserte avfallsmengder og et tilsvarende prisfall på behandlingstjenestene. Man kan saktens innvende at det er dårlig ressursbruk å sende avfallet ut av landet, og at RFL burde tatt et samfunnsansvar og støttet opp om norske anlegg, men det er litt urettferdig. Avfall er en ressurs, ja, men det kan ikke være riktig at innbyggerne i Farsund- og Lister-området skal betale for å ta vare på denne når myndighetene ikke gjør det. Klima- og miljømyndighetene kunne nemlig latt være å gi tillatelse til denne type eksport, og dermed bevart ressursen innenlands. Det gjør de imidlertid ikke, og da er RFLs handlemåte helt forståelig. Vel og merke som kortsiktig løsning. For på lengre sikt har RFL, i likhet med Returkrafts eiere, kommet til at innbyggernes interesser er best ivaretatt dersom man eier sitt eget anlegg, og ikke setter sin lit til uforutsigbare markeder. 

Det burde også Vidar Kleppe sette pris på, som den utrettelige ombudsmann han er. 

La det for ordens skyld være nevnt at RFL lenge deltok aktivt i Returkraft-samarbeidet, og at det derfor kom som en overraskelse at de til slutt trakk seg ut og valgte å satse vestover. Nå er dette historie, og det er ingen hos Returkraft som bruker energi på den saken. Vi har mer enn nok avfall til å holde ovnen i gang , og har et utmerket samarbeid med våre kolleger på Forus. Etter utvidelsen vil anlegget i Stavanger være nesten like stort som Returkraft, og med sammenlignbare folkemengder vil både Agder og Rogaland sør for Boknafjorden være selvforsynt hva avfallsforbrenning angår i mange år.